Tőzegáfonya kivonata

2025.01.25

Az áfonya a Vaccinium nemzetség Oxycoccus alnemzetségébe tartozó örökzöld törpecserjék vagy szőlőtőke csoportja. Az áfonya alacsony, kúszó cserje vagy szőlő, legfeljebb 2 méter hosszú és 5-20 centiméter magas; karcsú száruk nem sűrűn fás, és apró örökzöld levelekkel rendelkeznek. A virágok sötét rózsaszínűek.

Tudományos név: Vaccinium subg. Oxycoccus

Számos tápanyag és antioxidáns kiváló forrása. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között segíthet a szájüreg egészségének megőrzésében, megelőzheti a húgyúti fertőzéseket.

A tőzegáfonya kúraszerű alkalmazása tavasszal és ősszel ajánlott a húgyúti fertőzések megelőzésére, különösen az első menstruáció és a menopauza idején. Ha hajlamos vagy a felfázásra, a tőzegáfonya rendszeres fogyasztása hosszú távon is előnyös lehet.

Történelmileg az amerikai őslakosok hólyag- és vesebetegségek kezelésére használták az áfonyát, míg a korai angol telepesek a rossz étvágy, a gyomorpanaszok, a vérbajok és a skorbut kezelésére. Napjainkban "Dietary Guidelines for Americans 2020-2025" ajánlása szerint eleve olyan étrendet kellene követni, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Az áfonya ebben a különböző vitaminok és antioxidánsok jó forrása.

A tőzegáfonyában található magas antioxidáns proantocianidin-tartalom (PAC) segíthet megakadályozni, hogy bizonyos baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán. Ily módon az áfonyában lévő PAC-ok segíthetnek megelőzni a fertőzést. Az áfonya korábban is szerepet játszott a húgyúti fertőzések hagyományos kezelésében.

 Az áfonyával történő kiegészítése segíthet az embernek a szív- és érrendszeri betegségek számos kockázati tényezőjének kezelésében. Ezek közé tartozik például a szisztolés vérnyomás, amely a szívizom összehúzódása során fellépő vérnyomás. Az áfonya  javítja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis a "jó" koleszterin szintjét. Javíthatja a vércukorszint szabályozását,  és növelheti  a  vér  HDL-lipoprotein szintjét.

Az áfonya tápértéke

Fél csésze apróra vágott áfonya tartalma: 25 kalória, 0,25 gramm fehérje, 0,07 g zsír, 6,6 g szénhidrát, 2 gramm rost, 4,4 milligramm (mg) kalcium, 0,12 mg vas, 3,3 mg magnézium, 6 mg foszfor, 44 mg kálium, 1,1 mg nátrium, 0,05 mg cink, 7,7 mg C-vitamin, 0,5 mikrogramm (mcg) folsav DFE, 35 nemzetközi egység (iu) A-vitamin, 0,72 mg E-vitamin, 2,75 mcg K-vitamin

Az áfonya számos létfontosságú B-vitaminfajtát is tartalmaz (B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (niacin) és B-6. Mindemellett jó C-vitamin-forrás is.


A tőzegáfonya kiváló választás azok számára, akik hajlamosak a visszatérő húgyúti fertőzésekre, hiszen ez a gyógynövény természetes módon segíti a húgyutak védelmét és hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez. Rendszeres fogyasztása nemcsak a kellemetlen tüneteket enyhítheti, hanem erősíti a szervezet ellenálló képességét is.