Oregáno
Oregánó kivonata
Az oregánóban kétféle illóolaj található: timol és karvakrol, melyeket a növény védekezésképp fejlesztett ki, hiszen ezek az anyagok gátolják a baktériumok és a gombák elszaporodását.
Ezen túlmenően gátolja az élesztőgombák, így a Candida albicans túlszaporodását is, így segítségével megelőzhetők és kezelhetőek a gombás fertőzések.
Az oregánó megöli a baktériumokat, így a nátha ellen is védelmet nyújt.
Az oregánó gazdag vitaminokban és tápanyagokban, káliumot, cinket, vasat, kálciumot, magnéziumot tartalmaz, így szinte az összes létfontosságú tápanyagot megtaláljuk benne. Vitaminokban is gazdag: B3-vitamint és B6-vitamint tartalmaz.
Az oregánó antioxidánsokat (DPHH)tartalmaz, melyek olyan anyagok, amik védik a sejteket a károsodástól. Lassítja a sejtek romlását, az öregedést. Tartalmaz még E-vitamint, amely védi a vörösvérsejteket és segíti a C-vitamin és az A-vitamin felszívódását is.
- Természetes antibiotikum.
- Antimikotikus hatású (gomba ellenes).
- Antitrombotikus hatású.
- Erős antioxidáns.
- Emésztési zavarok, gyomor- és epebántalmak megelőzésére.
Olaszország egyik legkedveltebb fűszernövénye az oregánó, mely mára már nemcsak a pizzánkat izesíti, hanem a kertekben is megtalálható !
Ki tudta ?
Az oregánó (Origanum Vulgare) igen gazdag antioxidánsokban Több mint 40 különféle oregánó faj van és több, kevesebb értékes illóolajat tartalmaznak. A legelőnyösebb a vad oregánóból (Origanum Vulgare) kitermelt olaj , de szakemberek szerint a Spanyolországból származó Thymus capitatus is igen hatékony.
Több alkalommal bizonyították,hogy az oreganóban 8-szor nagyobb a hatóanyagtartalom, mint az almának, és 3-szor nagyobb, mint az áfonyának. Legelőször Görögországban kezdték vírusellenes és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazni. A görög oregánó szó jelentés "öröm". Hippokratész a legerősebb antibakteriális szerként ismerte az oregánót. A hagyományos gyógyászatban a leveleit emésztési és légzési nehézségek enyhítésére alkalmazták.
A növényből kinyert olaj igen gazdag olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, magnézium, cink, vas, kálium és réz. Ezenkívül nagy mennyiségben található benne C-és A-vitamin is.
Egyedülálló összetételének köszönhetően nagyon erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Megtalálható benne az egyik legerősebb természetben található fertőzés gátló anyag, a karvakrol is.
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
Belsőleg: ajánlott megfázások és influenza,koronavírus, orrmelléküreg megbetegedések, torokfájás, légcsőhurut, tüdőgyulladás, immunrendszer serkentése, ínyfertőzések és fogfájás, emésztési problémák (gyomorrontás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés) esetén, emésztőrendszeri megbetegedések ellen, mikrobák miatti rossz lehelet esetén.
Kutatások :
Az aromaterápiával: a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét.
Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is.
irodalmi forrás