Kurkuma
Serkenti a keringést, fájdalomcsillapító hatású, egyben méregteleníti az egész testet.
A benne található kurkumin nevű hatóanyagának köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, illetve serkenti az epe termelődését.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító,
fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz,
fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni
teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre,
méregtelenítésre.
Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a
fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural
Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy
hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek
működését.
Fő hatásai :
- Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál,
- hasnyálmirigy-gyulladásnál is.emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén.
- Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére,
- a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában,
- az erek karbantartásában,
- kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.
- immunvédő hatású
- izületi panaszokra
A kereskedők jóvoltából már az ókori Görögország lakói is találkozhattak a kurkumával, ők nevezték el sárga gyömbérnek.
Marco Polo is említi a sáfrányhoz hasonló növényt, majd Linné fedezi fel az európai botanikusok számára 1753-ban, és nevezi el Curcuma longának. A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai színesek.
A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre.
A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, és ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.