Grépfrút kivonata

2025.01.25

A grépfrút (Citrus x paradisi), angolos írásmód szerint grapefruit, más néven citrancs a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson. A pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll.

Magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal.

 Magas C-vitamin és egyéb vitamin, szervessav-tartalma miatt biológiailag értékes tápláléknak minősül.

Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissítőknek kiváló.

Tudtad e?

20 dkg grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt minimális napi C-vitamin szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin bevitel kb. 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át.

A grapefruit emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat,káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.

A Harvard Medical School állítása szerint a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukrot és az inzulinszintet.Likopin, béta-karotin és további aktív növényi vegyületek is találhatóak benne, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

 A rózsaszín vagy piros húsú grapefruitok jóval több bioaktív vegyületet rejtenek magukban, több A-vitamint tartalmaznak, valamint antioxidáns hatásuk is potensebb, mint a fehér variációnak.

A grapefruit  jótékony hatásai :

 Támogatja az immunrendszert.

 Egyik legismertebb tulajdonsága a citrusféléknek, így a grapefruitnak is, hogy nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fertőzések megelőzéséhez.

Antioxidáns védelmet biztosít.

Az antioxidánsok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ebből eredően a sejtek idő előtti öregedését és számos súlyos betegség, köztük a rák kialakulását is segíthetnek megelőzni.

 A grapefruit legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavonok.

Baktérium, vírus-gombaölő hatás.

A grapefruitmag összetevői roppant erőteljes baktérium-, vírus- és gombaölő hatással rendelkeznek, így támogatják a fertőzések megelőzését és kezelését.

Természetes antibiotikum

A grapefruitmagok természetes antibiotikumként működnek, de a gyógyszerekkel ellentétben nem károsítják a bélflórát és nem gyengítik az immunrendszert, így nagyon széles körben alkalmazhatók. Kiváló természetes immunerősítő, emellett fokozza a szervezet védekezőképességét a baktériumok, vírusok, belső sejtkárosodások ellen.

Influenza ellen .

Hatékony megfázás, nátha és influenza ellen. A grapefruitmag hatóanyagai felgyorsítják a gyógyulást, csökkentik a kellemetlen panaszokat, a köhögést, a torokfájást, valamint kezelik a fül- és orrmelléküreg-gyulladásokat. Már az első tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni a fogyasztását, mert lerövidítheti a betegség időtartamát, és megelőzheti a súlyosabb szövődmények kialakulását.

IBS,Candida :

A grapefruitmag természetesen segíthet az emésztési problémák, a krónikus hasmenés, a székrekedés, a gyomor- és bélrendszeri betegségek, az IBS, a reflux és a savasság elleni küzdelemben. Különösen hasznos a candida ellen, megakadályozza a gombák elszaporodását, segíti kiirtásukat és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

Húgyutak,vesekő :

A grapefruit flavonoidjai segítik a kapillárisok regenerálódását, erősítik az érfalakat, javítják a vérkeringést, gyulladáscsökkentő hatásuk révén természetesen kezelik a fertőzéseket. Rendszeres fogyasztása megőrzi a vesék és a húgyutak egészségét, megelőzheti a vesekőképződést és a visszatérő húgyúti fertőzéseket.