Grépfrút kivonata
A grépfrút (Citrus x paradisi), angolos írásmód szerint grapefruit, más néven citrancs a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson. A pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll.
Magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal.
Magas C-vitamin és egyéb vitamin, szervessav-tartalma miatt biológiailag értékes tápláléknak minősül.
Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként,
de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissítőknek kiváló.
Tudtad e?
20 dkg grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt minimális napi C-vitamin szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin bevitel kb. 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át.
A grapefruit emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat,káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.
A Harvard Medical School állítása szerint a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukrot és az inzulinszintet.Likopin, béta-karotin és további aktív növényi vegyületek is találhatóak benne, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
A rózsaszín vagy piros húsú grapefruitok jóval több bioaktív vegyületet rejtenek magukban, több A-vitamint tartalmaznak, valamint antioxidáns hatásuk is potensebb, mint a fehér variációnak.
A grapefruit jótékony hatásai :
Támogatja az immunrendszert.
Egyik legismertebb tulajdonsága a citrusféléknek, így a grapefruitnak is, hogy nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fertőzések megelőzéséhez.
Antioxidáns védelmet biztosít.
Az antioxidánsok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ebből eredően a sejtek idő előtti öregedését és számos súlyos betegség, köztük a rák kialakulását is segíthetnek megelőzni.
A grapefruit legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavonok.
Baktérium, vírus-gombaölő hatás.
A grapefruitmag összetevői roppant
erőteljes baktérium-, vírus- és gombaölő hatással rendelkeznek, így
támogatják a fertőzések megelőzését és kezelését.
Természetes antibiotikum
A grapefruitmagok
természetes antibiotikumként működnek, de a gyógyszerekkel ellentétben
nem károsítják a bélflórát és nem gyengítik az immunrendszert, így
nagyon széles körben alkalmazhatók. Kiváló természetes immunerősítő,
emellett fokozza a szervezet védekezőképességét a baktériumok, vírusok, belső sejtkárosodások ellen.
Influenza ellen .
Hatékony megfázás, nátha és influenza ellen. A grapefruitmag hatóanyagai felgyorsítják a gyógyulást, csökkentik a kellemetlen panaszokat, a köhögést, a torokfájást, valamint kezelik a fül- és orrmelléküreg-gyulladásokat. Már az első tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni a fogyasztását, mert lerövidítheti a betegség időtartamát, és megelőzheti a súlyosabb szövődmények kialakulását.
IBS,Candida :
A grapefruitmag természetesen segíthet az emésztési problémák, a
krónikus hasmenés, a székrekedés, a gyomor- és bélrendszeri betegségek,
az IBS, a reflux és a savasság elleni küzdelemben. Különösen
hasznos a candida ellen, megakadályozza a gombák elszaporodását, segíti
kiirtásukat és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.
Húgyutak,vesekő :
A grapefruit flavonoidjai segítik a kapillárisok regenerálódását,
erősítik az érfalakat, javítják a vérkeringést, gyulladáscsökkentő
hatásuk révén természetesen kezelik a fertőzéseket. Rendszeres
fogyasztása megőrzi a vesék és a húgyutak egészségét, megelőzheti a
vesekőképződést és a visszatérő húgyúti fertőzéseket.