Articsóka
Articsóka
A helytelen táplálkozás, a nehéz, zsíros ételek rendszeres fogyasztása gyakran megterheli a gyomrot, fokozott működésre készteti a májat és az epét. Az ebből adódó emésztési nehézségek puffadáshoz, émelygéshez, teltségérzethez vezethetnek.
Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.
A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint
Gyógyhatásait régóta ismerik.- Az articsóka nagyon jól kezeli a zsírmájat,
- az epepangást,
- és tökéletesíti a zsíremésztést.
- Méregteleníti a májat ,segíti regenerálni a májsejteket.
- Javítja az emésztést,
- csökkenti a hasi felfúvódást és puffadást.
- Az articsóka nem csak csökkenti a koleszterin felgyülemlését a májban, de az epén keresztül növeli a koleszterin lebontását és kiválasztását is.
Articsókát az ókori görögök és rómaiak is termesztették, és
gyógynövényként is alkalmazták. Az articsóka fogyasztása a gazdagságot és a jólétet tükrözte kulináris különlegességként
szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében
ínyencségnek számított,
Magas a rost- és ásványisó-tartalma, foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrást,A- B1-, B2-, valamint C-vitaminban is gazdag.
Erősíti
a szívet, ahogyan a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas
vérnyomás kordában tartásában is jó szolgálatot tehet.
A méregtelenítő tulajdonságát a cinarin- ( antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért és epehajtó hatású.
Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Serkenti az epetermelést, ezért az emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Az articsóka nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata, valamint bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin,melyet az emésztést könnyítő hatásáról is már ismertek.
Diétázóknak !
Articsóka hatékonyan szabályozza az étvágyat, csökkenti a vér zsírtartalmát és kiváló vízhajtó, egyúttal legkíméletesebb természetes fogyasztószer. Ráadásul az articsóka kalóriaszegény, és magas rosttartalma van!
Hasznos a bélbaktériumoknak !
Az articsóka
másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami egy növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes
megemészteni. Így a bélben sértetlen marad és tápanyagul szolgál a
hasznos bélbaktériumoknak, valamint gátolja a kártékony baktériumok
megtapadását a bélben.
- Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, hanem segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését.
- A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak.
- Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.
Articsóka-kivonat kedvező hatásait kipróbálhatják cukorbetegek, diétázók,máj,hasnyálmirigy, gyomor- és bélproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdők is.
Javasolt továbbá epehólyag bántalmakra, vérnyomás csökkentésére is .