Articsóka

2025.01.17

Articsóka

A helytelen táplálkozás, a nehéz, zsíros ételek rendszeres fogyasztása gyakran megterheli a gyomrot, fokozott működésre készteti a májat és az epét. Az ebből adódó emésztési nehézségek puffadáshoz, émelygéshez, teltségérzethez vezethetnek.

Az articsóka kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarin hatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez.

A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint

Gyógyhatásait régóta ismerik.
  • Az articsóka nagyon jól kezeli a zsírmájat, 
  • az epepangást, 
  • és tökéletesíti a zsíremésztést.
  •  Méregteleníti a májat ,segíti regenerálni a májsejteket.
  • Javítja az emésztést,
  • csökkenti a hasi felfúvódást és puffadást. 
  • Az articsóka nem csak csökkenti a koleszterin felgyülemlését a májban, de az epén keresztül növeli a koleszterin lebontását és kiválasztását is.

Articsókát az ókori görögök és rómaiak is termesztették, és gyógynövényként is alkalmazták. Az articsóka fogyasztása a gazdagságot és a jólétet tükrözte kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított,

Magas a rost- és ásványisó-tartalma, foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrást,A- B1-, B2-, valamint C-vitaminban is gazdag.

Erősíti a szívet, ahogyan a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kordában tartásában is jó szolgálatot tehet.

A méregtelenítő tulajdonságát a cinarin- ( antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért és epehajtó hatású.

Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Serkenti az epetermelést, ezért az emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Az articsóka nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata, valamint bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin,melyet az emésztést könnyítő hatásáról is már ismertek.

Diétázóknak !

Articsóka hatékonyan szabályozza az étvágyat, csökkenti a vér zsírtartalmát és kiváló vízhajtó, egyúttal legkíméletesebb természetes fogyasztószer. Ráadásul az articsóka kalóriaszegény, és magas rosttartalma van!

Hasznos a bélbaktériumoknak !

Az articsóka másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami egy növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni. Így a bélben sértetlen marad és tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, valamint gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben.

  • Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, hanem segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését.
  • A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak.
  • Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.

Articsóka-kivonat kedvező hatásait kipróbálhatják cukorbetegek, diétázók,máj,hasnyálmirigy, gyomor- és bélproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdők is. 

Javasolt továbbá epehólyag bántalmakra, vérnyomás csökkentésére is .